A föld egyik legkedveltebb trópusi gyümölcse, az ananász igen gazdag vitaminokban, ásványi sókban és tartalmaz egy az ún. bromelain enzimet. Az erjesztési folyamat elősegíti, hogy a tápanyagok, pl. a fehérjék, kisebb, jobban felszívódó anyagokra bontva könnyebben szívódjanak fel.
A világ minden részérn végzett tudományos kutatások és orvosi jelentések szerint az ananász enzimeinek az alábbi funkciói vannak:
1. Mérséklik a keringési zavarokat:
a) gyulladás csökkentő hatásúak,
b) megelőzik a thrombocyták (vérlemezkék) összetapadását
c) megszüntetik az érelzáródásokat
d) részt vesznek a szöveti pH-érték szabályozásában
e) savas szöveti kémhatás esetén csökkentik a vér viszkozitását (sűrűségét)
2. javítják az immunrendszer hatékonyságát
3. optimalizálják a bélrendszer működését
4. optimalizálják a légzőfunkciókat
5. serkentik a szervezet öngyógyító képességét
6. csökkentik az izom- és izületi fájdalmakat
A fenti szabályozó tulajdonságokkal az ananászban található enzimek hozzájárulnak a degeneratív betegségek megelőzéséhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése