2011-03-14

Becske

Három tündéremmel elhatároztuk, hogy elmegyünk Becskére megnézni az ottani sztupát. Az ember legyen nyitott, és ne ragaszkodjon a megszokásaihoz. Nyisson az új élményekre. Nem csak Tar van a világon.
Az idő mesés volt, ragyogó nap, sem hideg, sem kánikula. A legideálisabb. Az egy dolog, hogy nincs kitáblázva, merre kell menni, de megkérdeztük. Sáros földúton kellett az út utolsó részét megtenni. Mivel közeli volt a traktoros kimentésem a sáros földútról, nem voltam lelkes, de menni kell. Gyalog még rosszabb lett volna.
Itt lehetett leállni. Semmi parkoló, de sajnos még mosdó sem. Biztató volt viszont a sztupa csúcsát látni. :-D


Ez a "mosdó":


Hiába munkál bennem a környezetvédelem, akkor is kénytelen vagyok igénybe venni ezt a területet. De láthatóan rengetegen jártak már itt előttem.



Elindultunk felfelé. Bár Pesten is jó idő volt, mégis a téli bakancsfélémben jöttem el. Mennyi eszem volt!

Megértem én., hogy vannak, akik hatalmas hegyeket is megmásznak. Bennem erre nem volt most késztetés.


Aki sportol, tegye, de ez zarándokhely. Idősebb emberek, mozgássérültek ki vannak zárva, hogy megközelíthessék. Ez sem tetszett. Itt már úgy érzed,mintha az égbe gyalogolnál.


Aztán jött a döbbenet: ez minden! A lányokból kitört a nevetés, mikor meglátták az arcomat.


Ebbe a sztupába bemenni sem lehet, nem forog imamalom. A zászlórudak üresen meredeznek a viharos szélben. Nem hallani a csodás csengők csilingelését. Ja, és a szélviharban esélyed sincs egy darab felajánlás mécsest vagy füstölőt meggyújtani.

Reménykedve megkerültem,, hátha mögötte találok valamit. De csak ezek a transzparensek ácsorogtak. 

Aki ismer, tudja hogy erős a Bak bennem, nem adom fel. Az nem lehet, hogy csak ennyi, másztam hát mögötte tovább. De tényleg csak ennyi, fent csak egy másik bejárat van.
Innen még elkeserítőbb az üresen meredező rudak látványa.


Innen nem elég jól kivehető, hogy két temetői mécsestartó áll a sztupával szemben, persze nem égett benne semmi. 4 kis cserép virág volt letéve. Én a pár perc alatt ötször állítottam fel,, mert az is elsöpörte a heves szél. Ennyit a földrengéssel kapcsolatos felajánlásról. Majd otthon.


Ez hát Becske. Nálam kiérdemelte a "Hová ne menjünk" bélyeget. Egy pohár vizet nem vehetsz, nincs mosdó, nincs semmi. Viszont Steili Krisztának üzenem: Ördyt hozhatod, elfér. És nem szól a kutyáért senki. Mert nincs is itt senki.  

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Sajnálom, hogy nem tetszett Becske és a sztúpa.
    Azért előre leérdeklődhetted volna.
    Az elvonulási központ, ahol a sztúpa áll nincs "lakva" egész évben. Talán gyertek el a nyári kurzus idején - július 6 és 10 között. Meglepődtök mennyire más. Nyitva van a mosdó (bár az talán mindig nyitva van, csak nem tudtátok, hol keressétek - a faluból felfelé menet biztos láttátok az ún. "lámaházakat". Normális családiházak. Úgy tudom ott mindig van valaki. )
    Nem mindegyik sztúpába lehet bemenni.
    A tari sztúpánál nem jártam. De nálunk Zala megyében Zalaszántón is van sztúpa (ez egy béke sztúpa-ráadásul Európa legnagyobb sztúpája), itt általában van csengettyűszó, sok felajánlás, de sajnos itt is általában fúj a szél, mert ez is dombtetőn van.
    Véleményem szerint a sztúpáknál nincs "nagy forgalom" sehol sem. Nem hiszem, hogy nagyon reklámoznák őket. Inkább a gyakorlók szokták látogatni őket, bár mindenkire hatással van a jelenlétük. Azért, ha nem is volt olyan jó élmény számotokra a kirándulás, tényleg próbáljátok meg újra júliusban.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Köszönöm a hozzászólást! :-)
    Eszünkbe sem jutott, és ugyan kinél érdeklődhettünk volna? :-) Tarból indultunk ki, ott van élet, és bárki odamehet. Ott egész évben, minden nap nyitva a teaház és a mosdó. Szerintem nem normális, hogy ne lehessen rátalálni a mosdóra, és a természetet kell összerondítani hatalmas mennyiségű eldobott papírzsebkendőkkel, a többiről nem is beszélve.
    A széllel semmi bajom, imádom, csak felajánlási mécseseket abban nem lehet meggyújtani. Taron van erre egy pici zárt épület.
    Taron "nagy forgalom" van. És most még nagyobb lesz, mivel július 3-án felszentelik a Tara templomot is.
    Szóval, köszönöm a hozzászólásod, látom, szereted Becskét. :-) Megfogadom a tanácsod, és adok még valamikor egy esélyt Becskének. :-D

    VálaszTörlés