2011-10-31

Intimitás

Osho néhány gondolatát osztom meg Veletek az intimitásról, a képek Székelyudvarhelytől Csíkszentdomokosig készültek, tegnap.


Fel kell adnod minden védművedet : csak így érheted el az intimitást.


A sebek nem tudnak begyógyulni, ha nem tárod fel őket. Minél inkább rejtegeted őket, annál veszélyesebbé válnak. Halálos fekéllyé fertőződhetnek.


Ha nem szabadulsz meg az összes elfojtástól – melyeket a vallás, a kultúra, a társadalom, a szülők és az iskola beléd nevelt – sosem tapasztalhatod meg az intimitást. Neked kell megtenned a kezdő lépést.

Ha egyszerű, természetes életet élsz, nincs miért félned az intimitástól , és részed lehet abban a határtalan örömben, amikor két láng olyan közel kerül egymáshoz, hogy szinte egyetlen lángnyelvben egyesülnek. És ez a találkozás csodálatosan felemelő, boldog teljességérzetet nyújt.

Csak a meditatív ember tapasztalhatja meg az intimitást.  Nincs benne más, csak csend és szerető szív.

Önmagadat teljes valódban el kell fogadnod. Ha nem tudod maradéktalanul elfogadni magad, hogyan várhatod el, hogy mások elfogadjanak ?


Ha készen állsz az intimitásra, a másikat is őszinteségre ösztönzöd. Kendőzetlen egyenességed révén a társad is megtapasztalhatja az egyszerűség, ártatlanság, bizalom, szeretet, őszinteség örömeit.

A létezésben minden teljességgel önmagáért elfogadott: nincs ítélkezés.

Az egyik legalapvetőbb igényed, hogy szükség legyen rád.


Szabadon kitárulkozhatsz, mert bensődet nem ronda elfojtásokból született perverziók töltik meg. Kimondhatsz bármit, amit őszintén érzel. Ha készen állsz az intimitásra, a másikat is őszinteségre ösztönzöd. A te kitárulkozásod segít abban, hogy a másik is megnyíljon feléd.


Csak olyant mondj, amit úgy is gondolsz! Teljes, intenzív és boldog életet kell élned, akár egy nyitott könyv, amely elérhető bárkinek, aki bele akar olvasni.


Inkább élj, és ne azzal törődj, hogy emlékezzenek rád. Úgyis halott leszel.


Fogadd el az egyszerű tényt: csak néhány napig vagy itt, azután eltűnsz. Ezt a néhány napot nem szabad képmutatással, félelemben elvesztegetned. Ki kell élvezned az itt töltött időt!

Ha egyszerű és őszinte vagy, ha van benned szeretet és bizalom, Paradicsomot teremthetsz magad körül. Ha bezárulsz, szüntelenül védekezel, és nem szűnő nyugtalanság gyötör, hogy valaki megismeri a gondolataidat, álmaidat, akkor pokolban élsz. A pokol benned rejtőzik – ahogy a Paradicsom is. Ezek nem földrajzi, hanem lelki helyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése