Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2008. november 4., kedd

Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

A kiállításon bemutatott műtárgyak közül kiemelkedik a British Múzeumból kölcsönzött II. Ramszeszt ábrázoló csaknem életnagyságú szobor. (ezt látjátok a képen) a római Sinopoli gyűjtemény 18. dinasztia kori és a British Museum 30. dinasztia vagy kora Ptolemaiosz-kori fáraó portréja, a bécsi Kunsthistorisches Museum és a Louvre házaspár szobrai, és az ugyancsak a párizsi gyűjteményből érkezett, királynőt vagy istennőt ábrázoló szobrász minta.

A firenzei gyűjtemény egyik legizgalmasabb lelet együttese egy 25. dinasztia kori előkelő hölgy (a fáraó lányának szoptatós dajkája) koporsóit és kozmetikai kellékeit mutatja be. (Ez összesen egy kézitükör és egy apró festékes edényke. Őszintén szólva ismét csalódtam a kiállításban. 2.200.- forint a belépő, de nagyon gyenge az egész. Nagy reklám, kevés tartalom. Ráadásul volt egy tárlatvezető fiatalember, aki erősen borzolta az idegeimet. A végén késztetést éreztem, hogy mutassak neki valamit a régi tudásból, de aztán sikerült középen maradnom és csendben eljöttem, keserű csalódással.)

A tárlat fontos darabja továbbá a Szépművészeti Múzeum 26. dinasztia kori bronz Imhotep - szobra.