Magamról

Saját fotó

Éber tudatossággal figyelem a jeleket. Írom a blogom és a naplóm évek óta és rengeteg fotót készítek.Hat unokám sok derűt hoz a mindennapokba. Hálás köszönet érte a lányaimnak és a vejeimnek is. Persze sok hála a betegeimnek és tanítványaimnak is a rendkívüli pillanatokért. 

2009. február 20., péntek

Alkohol

Magam nem vagyok igazán fogyasztója, de érdekes és másoknak talán hasznos cikket találtam:

A szervezet vízegyensúlyát a vese tartja fenn, és a vazopresszin vagy antidiuretikus hormon (ADH) szabályozza. Ennek a hormonnak a hatására a víz a vizeletből visszajuthat a vérbe, ami csökkenti a vizelet mennyiségét.
Az alkohol gátolja a vazopresszin felszabadulását, ezért kevesebb víz jut vissza a vérbe, és megnő a vizelet térfogata. Ha ezt a vízveszteséget nem pótoljuk elegendő víz fogyasztásával, kiszáradunk. Az alkohol vízhajtó hatása a fogyasztott alkohol mennyiségétől függ, de a hatást nem befolyásolja, hogy az alkoholt mekkora térfogatban oldjuk fel. A hatás tartama azonban függ az alkohol elfogyasztásának és lebontásának sebességétől, ezért az egyes emberek más-más hatást észlelnek a májműködésüktől a fogyasztás gyorsaságától függően.
A kiszáradás mértéke a vizelettel elveszített folyadék és a fogyasztott víz mennyiségének függvénye. Minél több folyadékot iszunk, annál kisebb a kiszáradás. A tonik részben kompenzálja az alkohol miatti folyadékveszteséget. Ha erősen felhígított alkoholt iszunk, például sört, kevésbé fenyeget a kiszáradás.
A másnaposságot részben a kiszáradás okozza. Ha lefekvés előtt iszunk egy fél liter vizet, reggel jobban érezzük magunkat. (Kérdés, ha valaki túl sokat iszik, figyelembe veszi-e ezt a tanácsot abban az állapotban?)