2009-02-16

D vitamin














A D-vitamin és a napfény

Jól ismert tény, hogy a D-vitamin termelődését leginkább a napfény aktiválja a bőrön.
Ha csak táplálkozáson keresztül jutunk D-vitaminhoz, az általában véve kevés.
Az utóbbi évtizedek nagy változásokat hoztak a napi étkezési és életmód szokásainkat illetően. Nem megfelelő étkezés, növekedő stressz, csökkentett kültéri mozgás – mindezek közvetlen kapcsolatban vannak a D-vitamin mennyiségének csökkenésével.
Egyre inkább beltéri munkát végzünk, autóval vagy vonattal utazunk, beltéri sportokat űzünk tornatermekben, számítógépes játékokkal játszunk, több mint száz televíziós csatorna tart minket (és gyermekeinket) a képernyőhöz kötve, az orvosok és a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy amennyire csak lehet, kerüljük bőrünk érintkezését a napfénnyel, hogy megakadályozzuk a bőrrák kialakulását, és olyan ruházatot hordunk, amely testünk 95%-át befedi.
Természetellenes fényben és az ablaküveg mögött nincs D3-vitamin termelődése a bőrnek. Bőrünk gyakori szappanos lemosása a D-vitamin elővegyületének nagymértékű hiányát okozza, aminek következtében nem megfelelő mennyiségű D3-vitamin tud csak termelődni – meg kell fizetnünk hygiéniára való igényünk árát!
Egy mostanában keletkezett tanulmány kimutatta azt a szembetűnő adatot, hogy a “napos” Miami lakossága D-vitamin hiánybetegségben szenved a sok napfény-ellenes figyelmeztetéseknek, elővigyázatosságnak köszönhetően.


Mindezek - a bőrt érő napfény hiányának hatására - a D-vitamin hiányt riasztó egészségügyi faktorrá teszik. A D-vitamin szerepe egyre fontosabb Nem csak a legismertebb kockázati csoportoknak, hanem az egész népesség számára világossá válik, hogy a D-vitamin nem csak a kálcium felszívódásban és az erős csontok kialakításában, hanem az egész test működésében fontos szerepet játszik. Az immunrendszerünket is megfelelő mennyiségű D-vitamin támogatja.


A tudósok már “D-vitamin hiány járvány”-ról beszélnek, mert a hiány egészségügyi kockázatok döbbenetes listáját eredményezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése