2009-02-13

Személyre szabottan

"Nincs két egyforma jégkristály, vagy két azonos hópehely, és nincs a Földön két egyforma ember sem. Hogyan is lehetne mindenki számára ugyanaz egészséges?
Hippokratész mondta: Legyen táplálékod a gyógyszered, gyógyszered a táplálékod.
Mindenkor figyelembe kell venned a saját alkatodat!
Aki nagyon fázós, mert kevés benne a belső tűz, aki a legnagyobb melegben sem izzad, s a legkisebb fuvallatnál máris didereg, akinek gyakran hideg a keze és a lába, természetét tekintve pedig inkább visszafogott, annak a táplálkozásával pótolnia kell a hiányzó tüzet. És semmi esetre sem érdemes hűtő ételekkel (pl. nyers élelmiszerekkel vagy zöld teával) tovább hűtenie a szervezetét.
Aki ezzel szemben kipirult arccal jár-kel a világban, aki mindig mindenhol harcol, könnyen, gyorsan izzad, akinek mindig mindenre van valamilyen megjegyzése, annak a táplálékokkal kell lehűtenie a benne dúló energiát, így tud magának belső felfrissülést ajándékozni.

Kérdezd meg magadtól, mennyi alázat van benned a táplálék iránt - s ne csupán akkor, amikor húst eszel. (A zöldség is él.) Összekötöd-e bármilyen rituáléval az étkezéseket? Például evés előtt megmosod-e a kezed, hogy megtisztulva ülhess az asztalhoz? Nyilvánvalóan szinte mindenki most kezet evés előtt, de vajon hogyan? Mondasz-e hálaadó imát?

A hinduk "bhogát" gyakorolnak, ami annyit jelent: megenni a világot. Ők tudják, hogy a saját maguk által vetett karmagyümölcsüket kell elfogyasztaniuk.
Evésed elárulja, hogyan tudod a világot befogadni, hogyan tudsz eggyé válni vele? (Minek állsz ellen, mi nem fér bele a te EGÉSZ-ségedbe? Ha valamit elutasítasz és nem vagy hajlandó megenni, máris nem vagy EGÉSZ-séges.) Az emésztésed pedig megmutatja az élethez való viszonyodat."
(R. Dahlke)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése